Tuesday, 17 January 2012

LATIHAN PENEMBAKAN SENJATA KECIL

Pada 14 Jan 2012 (Sabtu) telah berlangsungnya latihan penembakan senjata kecil PALAPES-LAUT ALAM  2/11 di Lapang Sasar 400 meter 10 Bgd Para Kem Terendak.

Latihan penembakan ini juga disertai oleh Pegawai Memerintah KD SRI KLANG Kept Jamaluddin bin Nuruddin PSSTLDM , Kdr (Kehormat) Rajalingam PSSTLDM (MISC), Komandan PALAPES-LAUT ALAM Kdr (Kehormat) David Fredrick PSSTLDM , Ketua Jurulatih Palapes-LAUT ALAM Lt Kdr Nazri bin Hakdin TLDM dan Lt Kdr (B) Shahrudin (MISC).

Pegawai Kadet Palapes-LAUT ALAM segak memasuki Lapang Sasar
 Sebelum latihan dimulakan, satu sesi penerangan mengenai tatacara mengendalikan/menyelamatkan senjata kecil telah diberikan oleh Jurulatih Persenjataan BK PAP (GI) Aziz bin Awang dari KD SRI KLANG kepada Pegawai Kadet bagi memastikan latihan tersebut berjalan lancar dan selamat.

GI sedang menerangkan tatacara mengendalikan AUG STYER kepada Pegawai kadet Palapes

Pegawai Kadet diajar oleh GI tatacara memberikan laporan setelah membuat penembakan

Ketibaan Komandan dan Pegawai Memerintah Kd Sri Klang serta VIP yang lain di Lapang Sasar.


VIP diberi penerangan oleh BM PAP (GI) Herwadee bin Mohd Nasir tentang penggunaan senjata kecil jenis AUG STYER dan M 16 A1 serta langkah-langkah keselamatan.


Bacaan do'a memohon keberkatan didahului sebelum latihan penembakan dimulakan.
Latihan penembakan dimulai dari kategori VIP.  Jelas terpampang di wajah Komandan PALAPES-LAUT ALAM  keceriaan serta kepuasan dimana ini merupakan penembakan julung kali beliau menggunakan M 16 A1 dan AUG STYER.


Pegawai Kadet jelas mempamerkan semangat yang tinggi dengan memberi komitmen dan kerjasama dalam menjayakan latihan penembakan kali ini.


Siapa kata kaum hawa tidak boleh berperang..semangat inilah yang ditunjukkan oleh Pegawai Kadet wanita
PALAPES-LAUT ALAM

                                   
Latihan penembakan dihentikan seketika untuk sesi makan tengahari yang disediakan oleh pihak Akademi Laut Malaysia.


Walaupun dalam situasi yang agak kepenatan dan keletihan namun semangat serta komitmen yang diberikan, membuatkan kesemua Pegawai Kadet gembira dan berpuas hati dengan latihan penembakan yang dikoordinasikan oleh pihak PALAPES-LAUT ALAM. Syabas dan BZ di atas kerjasama yang diberikan.PALAPES-LAUT ALAM bergambar kenangan bersama
Pegawai Memerintah KD SRI KLANG Kept Jamal bin Nuruddin PSSTLDM, Komandan PALAPES-LAUT ALAM Kdr (Kehormat) David Fredrick PSSTLDM, Kdr (Kehormat) Rajalingam, Lt Kdr (B) Shahrudin dan Ketua Jurulatih PALAPES-LAUT ALAM Lt Kdr Mohd Nazri b Hakdin TLDM serta Jurulatih-jurulatih.No comments:

Post a Comment