Tuesday, 31 July 2012

KURSUS PALAPES-LAUT FASA 3

Lumut, 20 Julai - Kursus PALAPES-Laut Fasa 3 merupakan kemuncak latihan Pegawai Kadet PALAPES-Laut ALAM Tahun 1. Pada kali ini, kursus tersebut telah dijalankan dengan jayanya di KD SULTAN IDRIS 1, Pangkalan TLDM Lumut, Perak selama 12 hari mulai 8 - 20 Julai 2012 yang lepas.

KD SULTAN IDRIS 1, Pangkalan TLDM Lumut, Perak
Seramai 30 orang Pegawai Kadet PALAPES-Laut ALAM pengambilan 2/2011 telah berjaya menjalani kursus ini sehingga selesai. 

Antara objektif kursus adalah:

(a) PK memahami aspek kerjaya dalam TLDM

(b) PK dapat membentuk siasah diri, sikap, displin dan mengenali budaya kerja dalam TLDM

(c) Menerapkan semangat dan nilai ketenteraan dalam diri PK

Pelbagai bentuk latihan telah dilaksanakan sepanjang tempoh kursus seperti Kelas Teori, Sukan, MKMA, Kawad Kaki, Lawatan ke WASPADA dan TANGKAS serta pelayaran bersama KD SRI INDERASAKTI.

Pelayaran bersama KD SRI INDERASAKTI
Kelas Teori
Lawatan ke Kapal TLDM
Latihan Larian Pangkalan
Semua PK PALAPES-Laut ALAM telah menunjukkan semangat dan sikap yang positif sepanjang kursus. Pegawai Memerintah KD SULTAN IDRIS 1 turut memberi pujian ke atas keseluruhan PK semasa upacara penutup kursus pada 20 Julai 2012. Semoga prestasi seperti ini dapat dikekal dan dipertingkatkan demi menjaga nama baik PALAPES-Laut ALAM khasnya dan Akademi Laut Malaysia amnya.

Pegawai Kadet PALAPES-Laut ALAM 2/2011 akan menjalani latihan fasa laut di setiap kapal latihan yang ditetapkan untuk tempoh perkhidmatan laut selama setahun sebelum pulang semula ke ALAM untuk meneruskan fasa latihan seterusnya.

No comments:

Post a Comment